Seslendirme Programını Kurmak


Kitap seslendirmede gerekli olan ses kayıt programına ulaşmak içinhttp://audacity.sourceforge.net/download/windows sayfasına giriniz.
Bu sayfadaki;
1- Audacity 1.2.6 yükleyici (.exe dosyası, 2.1 MB) - Audacity ses düzenleyicisinin en son sürümü:

Dosya Adı: audacity-win-1.2.6.exe Boyutu:~ 2,1 KB
Tam Adresi: http://audacity.sourceforge.net/download/windows
ve

2- LAME MP3 dönüştürücü - Audacity MP3 dosyalarını dışarı aktarmanıza izin verir. (Aşağıda bahsedilecek Lame_enc.dll dosyasi için) programlarını bilgisayarınıza indirip kurunuz. Kurma veya kullanma ile ilgili sorunlar yasarsaniz, grubumuza uye
olunuz. Orada her turlu destek verilecektir.

İndirmek için tıklayınız: Dosya Adı: lame-3.96.1.zip Boyutu: ~ 600 KB




Programın Kullanılması:

1- İndirdiğiniz program dosyasının üzerine çift tıklayarak bilgisayarınıza kurunuz.

2- Ses dosyalarınızı Mp3 biçiminde kaydedebilmek için Lame_enc.dll dosyasınına gereksinmeniz var. Bu dosya lame-3.96.1.zip in icinde sıkıştırılmış olarak mevcuttur. ( dikkat! Bu bir zip dosyasidir. winzip gibi bir sıkıştırma/açma programı ile açıp, içindeki Lame_enc.dll dosyasini bir klasör içine almalısınız. Bu dosyayı açmanız için bilgisayarınızda winzip veya benzeri bir programın kurulu olması gerekiyor. Eğer yoksa buradan indirebilirsiniz.) 
Bu aşamada bilgisayar Klasör Seçeneklerinizin Görünüm kısmında ki ayarlarda Gizli Dosyalarbölümü Tüm dosyaları göster şeklinde ayarlı olmalı.

3- Audocity Programı ikonunun üzerini çift tıklayarak açınız. Açılan ekranın  üst kısmında File,  Edit,  View, Project, Generate, Effect, Analyze , Help  menüleri bulunur.

4-Ses kayıdına başlamadan önce, Edit menüsünden Preferences (özellikler)  alt menüsünü tıklayınız.Preferences alt menüsünün alt başlıklarından Quality altında aşağıdaki bilgilerin olduğundan emin olunuz.

Default Sample Rate: 44100 Hz
Default Sample Format: 16-bit float, resimde 32 yazıyor ama siz 16 yapın.
Real time sample rate converter: Fast Sinc Interpolation
High - quality sample rate converter: High-quality Sinc Interpolation
Real - time dither: None
High-guality dither: Triangle  olarak  özelliklerini ayarlayın.


Henüz Ok'e basmayin.
Üst menüde  bulunan  File Formats butonunu tıklayınız.
Burada; Read directly from the orginal file(faster) işaretli olduğuna,
Uncompressed export format’ ın altından WAV(Microsoft 16 bit PCM)
OGG Quality: 10
Bit Rate: 128  olduğuna emin olunuz. (resimde 96 ama siz 128 yapınız)


Not: MP3 Export Setup alanı aktif değilse, Find Library butonuna basın. Bir alarm cikacak.


Yes (Evet)'e basıp, açılan Where is lame_enc.dll? penceresinde Lame_enc.dll dosyasının yolunu gösterin.
(Orada gorunun lame_enc.dll uzerine tek tiklayip Aç'a basin)


Aktifleşecektir. Daha sonra Bit Rate i 128 olarak değiştirebilirsiniz.
Ok'e basıp ayarlarınızı kaydedin. (Bu kontrolü programın kurulduktan sonraki ilk kullanımında yapmanız yeterlidir.)


5- Ayarlarınızı yaptıktan sonra  kayıt işlemi için; yukarıda bulunan Record (kırmızı buton) butonunu tıklayınız.Bastıktan sonra kayıt için ses kanalı açılacak ve ses kayıdınız başlayacaktır.

6-Kayıt işleminizi geçici olarak durdurmak için; Pause (Mavi buton)  butonunu tıklayınız. Kayıt işleminiz o an için duracaktır.Ses kayıdına devam etmek için tekrar Pause tuşuna basmanız yeterlidir.

7- Ses kayıdınızı sonlandırmak için; Stop (Sarı buton) butonuna basınız.

8- Ses kayıdınızı dinlemek için; imleciniz sonda iken Skip To Start butonuna basınız ve imlecinizi ses kayıdınızın başladığı yere getiriniz.Play butonuna basın ve dinleyiniz.

9- Ses kayıdınızı diskinize kaydetmek için; File menüsünden  Export As Mp3 seçiniz.( Mp3 formatında kayıt yapmak için Lame_enc.dll programını da indirmeniz gerekmektedir.)

Açılan  menüye
File name: Dosyanızın ismini yazın,
Save in: Kaydetmek istediğiniz dosyanın konumunu belirtikten sonra  Save tuşunu tıklayın. 

10- Yapacağınız yeni ses kayıdınızı eski ses kayıdınızın sonuna eklemek için;

Eski ses kayıdınızı File/ Open  ile açınız.
Eski ses kayıdınızın Skip To End butonu ile imleci sonuna getirin.


Record butonuna basınız. (Ikinci bir ses kanali_ Audio Track_acilarak ses kayıdınız başlamıştır.)


Ses kayıt işleminiz bittikten sonra ikinci ses kanalini _Audio Track_ secin (fare ile bosluk bir alana tiklayin)



Sectiginiz yerde menuden Edit > Move Cursor > to Track Start a basin. Kursorun ikinci kaydin basina geldigini goreceksiniz.

İkinci kaydınızı fare ile (yada kursor en basindayken Shift+End e basarak)baştan sona seçip Ctrl+X ya da Edit /Cut seçeneğini ile kesin.
Birinci kaydiniza tiklayin. Skip To End e basarak sonuna gelin. Kestiginiz kaydi buraya yapistirin Ctrl + V veya Edit / Paste.

11- Ikinci ses kanalını _Audio Track_ kapatmak için X işaretini tıklayınız.

12- Ses kanalınızın son halini kaydetmek için;

Export As Mp3 seçeneğini tıklayarak üzerine kayıt ediniz.

Bu islemi devamli yaparsaniz tek bir ses kanali uzerinde kayit yapmis olursunuz. Bu da ust uste ses kaydini onler.
Kayitlarinizi ornegin ayrim01.mp3, ayrim02.mp3,........seklinde yapiniz.
Nedir Bu Ayrim Meselesi?

Bir muzik CD si aldiginizda, icinde sarkilar ve karsilarinda dakikalarini görürsünüz. Burada her sarkiya "track" denmis. track1, track2, track3 diye gidiyor. Cd çalariniza taktiginiz zaman track1 den basliyor ve devam ediyor. Farzedelim 3 sarki dinlediniz ve işiniz cikti biraktiniz. Tekrar basladiginizda 4. sarkiya rahatca ulasabilirsiniz. Ancak soyle dusunun tum sarkilari arka arkaya tek bir track icine kaydetselerdi 4. sarkiya nasil ulasacaktiniz? İmkansiz tabi. Mecburen bastan 3 sarkiyi tekrar dinlemek zorunda kalacaktiniz. Bunu kitaplara aktaralım. 200 sayfa kitabi tek bir ayrima okudunuz. Ne olacak? 50 sayfa dinledi ve uykusu geldi pause a alıp yatacak pil bitmezse sabah devam edecek! Kapattigi anda bastan 50 sayfa yine dinle. Çekilecek çile değil. Bunu onlemek için sarkilarda oldugu gibi bir kitabi ayrimlara boluyoruz. Birinci ayrim için; Basina ayrim 1 diyoruz ve okuyoruz (ayrim 1 kurallar sayfasinda ilk 3 maddede anlatildi). Okuma bitti düzeltmelerini yapip bunu ayrim01.mp3 olarak kaydedip bir klasorun içinde sakliyoruz. Tekrar yeni bir dosya acip basina ayrim 2 deyip kitabi, yani ilk 15- 20 sayfayi okumaya basliyoruz. Bitince duzenleyip ayrim02.mp3 olarak kaydedip sakliyoruz. Bu boylece devam ediyor. Sonunda 10 tane ayrim oldu diyelim. Bunlarin hepsini bir CD icine aliyoruz ve isimiz bitiyor. Dinleyici CD calarina taktigi an ayrim01.mp3 calmaya basliyor. Atiyorum 8 ayrim dinledikten sonra kapatiyor. Tekrar actiginda cd calarindan ayrim09.mp3 e gelip devam ediyor.
Kitabi okurken bolum basliklari okunacaktir. Bolumlerin ayrimlarla ilgisi yoktur. Orneginayrim03.mp3 de hala bolum 1 okunuyor olabilir.
Onemli Hatirlatma!: dosya isimlerinde Turkce karakterler kullanmayınız. Ör: ayrim01.mp3 dogru, ayrım01.mp3 yanlisdir.


Programin kullanılmasını anlatan sayfadan detaylı bilgi alabilirsiniz.http://audacity.sourceforge.net/manual-1.2 sayfa İngilizce'dir.

Dikkat : ayarlarda yazı ile önerdiklerimizi dikkate alınız, resimlerdeki 32 bit float ve 96 bit rate değerleri 16 ve 128 olmalıdır.

Yazar : Murat Küçüktaş


4 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler güzel ötesi paylaşım için. İki sorum olacak kayıt bitince tamamını düzeltmede kolaylık olan,uzun arama ve detaylarda kaybolmamı önleyen bir işaret tipi vardı. Bi harfe basıyordun iz bırakıyordu sorunlu yere. Windows 7de kurulu audacityde o özelliği bulamıyorum, sizin bir bilginiz var mı? Bir de her düzeltme sonrası tekrar kayıt tuşuna bastığımda kayıdın aktığı sütun bir aşağı iniyor, ekranım küçük tüm kaydı tek sıradan devam ettirmek mümkün mü?

    YanıtlaSil
  3. Bir kitabın sesli hale getirilmesini istiyorum hedefmodelleri@gmail.com fiyat bilgisi verecek dönüş yaparsa sevinirim

    YanıtlaSil