Sesli Kitap Siteleri

Sesli kitap ile ilgili çalışma yapan bazı internet siteleri bulunmaktadır. Bunların belli başlı olanları aşağıda belirtilmiştir.

http://seslikitapgonulluleri.blogspot.com
http://www.seslikitapgonulluleri.com

Evlerinde kendi bilgisayarlarını kullanarak sesli kitap üretmek isteyen gönüllüler için oluşturulmuş bir sitedir.Sesli kitap okuma kuralları, bu iş için kullanılabilecek mikrofon ve benzeri donanımlar ve kayıt programı gibi önemli teknik ayrıntılarla ilgili geniş bilgi alınabilir. Ayrıca ülkedeki çeşitli kayıt merkezlerinde aynı kitapların tekrar tekrar seslendirilmesini önlemek için, bir veri tabanı oluşturulmuştur. Okunmuş ve okunmakta olan tüm kitapların listesine bu siteden ulaşılabilir. Siteden destek alarak kendi bilgisayarlarında sesli okuma yapan gönüllüler, yüzlerce kitabı görme engellilerin hizmetine sunmuşlardır. Bu site, özellikle kütüphanelere gitme fırsatını bulamayıp da kendi evlerinde ya da iş yerlerinde sesli kitap okumak isteyen gönüllüler için idealdir. 

www.getem.boun.edu.tr
Boğaziçi Üniversitesi’nin “Görme Engelliler Teknoloji Merkezi” adı altında kurulmuş bulunan bölümünce yürütülen bir web sitesidir. Amacı, Türkiye’de tüm kütüphanelerde insan sesiyle veya yapay bilgisayar sesiyle kaydedilen konuşan kitapları ve taranarak bilgisayara aktarılan elektronik metinleri toplamaktır. Bu merkezde toplanan kitaplar, internet üzerinde büyük bir servere konmakta ve üye olan görme engellilerin kullanımına sunulmaktadır.

www.seslikitap.com
Patates Baskı adlı özel bir şirket tarafından tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak kurulmuş bir site olup, taranarak bilgisayar ortamına aktarılan kitapları içermektedir. Siteden görme engellilerle, sesli kitap üretimiyle ilgili bilgiler de edinilebilir. Siteyi kuran şirket tarafından bilgisayara aktarılan metinler, yapay ses ile sesli kitap haline dönüştürülmekte ve Beyazıt Devlet Kütüphanesi’ne teslim edilmektedir. Gönüllü okuyucuların şirkete giderek sesli kitap okumaları için de gerekli bir bilgisayar ve kayıt odası ayrılmıştır.

www.turgok.org
Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı derneğinin internet sitesidir. Üretilen sesli kitapların listesiyle birlikte konuşan kitap üretimiyle ilgili bilgiler yer almaktadır.

1 yorum: